Projekt ESF_tlačová správa SPSE Kosice 02-2011

Už desať mesiacov realizuje 36 zamestnancov, z toho 30 pedagógov Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej v Košiciach aktivity projektu „Moderná škola – cesta k zlepšovaniu odborných kompetencii“ v rámci Operačného programu Vzdelávanie, Opatrenie 1.1 Premena tradičnej školy na modernú.

Od novembra minulého roka (2010) pripravovali učitelia nový školský vzdelávací program pre študijný odbor Elektrotechnika tak, aby zodpovedal nielen najaktuálnejším trendom rozvoja v oblasti odborného vzdelávania, ale aj aktuálnym reálnym profesijným požiadavkám trhu práce v našom regióne. Po vyhodnotení on-line dotazníka, pomocou ktorého získali učitelia informácie o očakávaniach najvýznamnejších zamestnávateľov regiónu na profil stredoškolských absolventov, pretransformovali požiadavky trhu práce do inovovaného školského vzdelávacieho programu. Neostalo ale len pri tom.

Chýbajúce moderné učebnice a rýchlo starnúci obsah tých existujúcich je dlhodobým vážnym problémom slovenského školstva všeobecne, o stredných odborných školách nehovoriac.

Učitelia odborných i všeobecnovzdelávacích predmetov požiadavky partnerov z praxe transformovali do vzdelávacieho procesu v podobe nového, pútavou formou spracovaného obsahu 15 vybraných predmetov s využitím e-learningových metód a inovatívnych vzdelávacích prostriedkov. Ich vyučovanie prostredníctvom multimediálnych vyučovacích systémov umožní aj nový vzdelávací portál školy http://spseke.mylearning.sk, ktorého spustenie pripravujeme spolu so začiatkom nového školského roka. Od septembra 2011 bude na tejto webovej stránke k dispozícii všetkým žiakom a učiteľom školy 638 novovytvorených vzdelávacích e-learninových materiálov, 246 prezentácií, 10 edukačných videí, 102 on-line testov. Portál bude využívaný ako prostredie na zdieľanie informácií a má slúžiť hlavne ako prostriedok modernej komunikácie medzi študentom a učiteľom i priamo vo vyučovacom procese ako prostredie pre multimediálne vyučovanie.

Súčasťou projektu je aj vydanie tlačenej verzie 165 pracovných zošitov s praktickými cvičeniami pre 12 vybraných predmetov, vytvorenie novej modernej počítačovej učebne  i vybavenie ďalších odborných učební, v ktorých sa uskutočňuje praktická príprava v predmetoch Priemyselná informatika a Telekomunikačná technika, novými špičkovými zariadeniami.

Školský rok 2011/ 2012 možno preto na našej škole nazvať rokom overovania. Až do júna 2012 bude 30 učiteľov a minimálne 241 študentov overovať možnosti využívania novovytvoreného edukačného portálu v rámci vyučovacieho procesu, ako aj samotný aktualizovaný obsah, ale  hlavne proces zavádzania moderných foriem vzdelávania do odbornej prípravy žiakov školy  v rámci inovovaného školského vzdelávacieho programu. To všetko by malo následne prispieť k prechodu našej školy na modernú školu kryjúcu potreby vedomostnej spoločnosti.

Stredná priemyselná škola elektrotechnická v Košiciach patrí k  najväčším stredným odborným školám v Košickom kraji. Škola úzko spolupracuje s významnými firmami z oblasti informačných technológií, elektrotechnického priemyslu a elektroenergetiky na východnom Slovensku. Od roku 2007 je SPŠ elektrotechnická členom združenia Košice IT Valley. V apríli 2011 bolo pri škole otvorené Centrum odborného vzdelávania pre elektrotechniku, priemyselnú informatiku a automatizáciu, ktoré poskytuje svoje služby i ďalším stredným školám v pôsobnosti Košického samosprávneho kraja, či zamestnávateľom.

Košice 31. august 2011

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>